مطالب جدید
دوکـــتوران افغانســـتان

تغذیه

داخله

اخبار طبی

۱۳۹۵/۰۳/۲۲

آشنایی با ترکیبات خطرناک درون شامپو‌ها


 
انواع شامپو‌های که برای شستشوی موهای‌تان به کار می‌برید، ممکن است حاوی ترکیبات کیمیایی باشند که سلامت شما به خطر می‌اندازند.
در اینجا مروری بر ترکیبات متفاوت در انواع شامپوها و مصون بودن یا نبودن آنها می‌کنیم.
  • کراتین
 یک پروتئین مو شکل صناعی آن در برخی از شامپوها به کار می‌رود. کراتین سمی نیست، اما شیوه »کراتینه کردن موها» اغلب شامل ترکیبات کیمیایی است که تولید فرمالدئید می‌کنند.
در گزارش جدید کار گروه محیط زیست اروپا، یک آزمایشگاه مستقل نشان داد در محصولات ۱۵ برندی که روی برچسب‌های‌شان ادعا می‌کردند که محصولشان دارای میزان کم یا فاقد فارمل دیهاید  است، حاوی پیش‌ساز‌های فارمل دیهاید است. برای اینکه در نهایت در معرض فارمل دیهاید قرار نگیرید، متوجه  به وجود این پیش‌سازها مثل میتایلین گلیکول یا فرمالین در محصول باشد.
  • فتالات
 ماده‌ای است که برای نرم‌کردن پلاستیک‌ها و طولانی کردن مدت رایحه‌دار بودن به کار می‌رود و در همه محصولات مو با عنوان »رایحه» (fragrance) وجود دارد.
فتالات‌ها گروه بزرگی از مواد کیمیایی هستند که بسیاری از آنها موجب اختلال در غدوات  بدن  می شوند. هرچند تحقیقات بیشتری باید انجام شود، ولی بررسی‌ها ارتباط میان فتالات با اوتیزم، ضریب هوشی پایین، استما، چاقی، شکر نوع ۲ و سرطان ثدیه ها را نشان داده است.
کارخانه‌های مجبور نیستند كه استفاده از فتالات را روی برچسب محصولات خود قید کنند. پس برای اینکه احتمال قرار گرفتن در معرض این ترکیب را کاهش دهید، از محصولاتی که »رایحه» (fragrance) یکی از ترکیبات آنها است و محصولاتی که در پلاستیک‌های بازیافتی کد 3 بسته‌بندی می‌شوند، استفاده نکنید.
  • سودیم کلوراید 
این ترکیب در بیشتر شامپوها وجود دارد و همان نمک طعام است. این ماده خطر صحی  ندارد و به  اجتناب از آن هم نیازی نیست.
  •  سیتریک اسید
این ماده اسید به دست آمده از مرکبات است و در محصولات مو برای پایین آوردن تعادل PH استفاده می‌شود. این ترکیب هم خطرات صحی ندارد و به اجتناب از آن نیازی نیست.
  • کورن‌واتر (آب جواری)
این ماده با نام پروپاندیول نیز شناخته می‌شود. کورن‌واتر محلولی مشتق از جواری است که در برخی از محصولات مو برای ایجاد قوام مناسب استفاده می‌شود.
این ترکیب طبیعی خطر صحی ندارد و جایگزین خوبی برای محلولات مضری مانند گلیکول و پولی‌سوربات است.
  • دایمتیکون و سیلیکان
این دو ماده هر دو پلیمرهایی هستند که به عنوان عایق رطوبت (برای موهای خشک) عمل می‌کنند.
این ترکیبات ضرورتا سمی نیستند، ولی می‌توانند موجب نازک شدن موها و خارش جلد سر شوند، به خصوص در افرادی که جلد حساس دارند.
برای اجتناب از آنها، باید از جایگزین‌های طبیعی مانند روغن جوجوبا (روغنی از دانه‌ گیاهی بومی صحراهای آمریکا و مکزیک استخراج می‌شود)‌، روغن آرگان (از دانه میوه درخت آرگان استخراج می‌شود) ، روغن بادام شیرین، روغن زیتون یا کره شی (Shea Butter) (چربی که از میوه درخت شی آفریقایی گرفته می‌شود)‌استفاده کرد.
  • پارابن
پارابن یک نگهدارنده صناعی که در اغلب شامپوها و نرم‌کننده‌ها استفاده می‌شود.
 بررسی‌ها نشان می‌دهند پارابن‌ها قابلیت سرطان‌زایی دارند. برای اجتناب از این ماده در خواندن برچسب‌ها باید توجه ما  به ترکیباتی باشد که به پارابن (Paraben) ختم می‌شوند. هرچند بیشتر این ترکیبات از رده خارج شده‌اند، ولی بسیاری از کارخانه‌ها پارابن‌ها را با سایر نگهدارنده‌های صناعی جایگذین کرده‌اند که باز هم خطرناک هستند. پس اگر عبارت »فاقد پارابن» روی محصولی زده شده بود، بی‌خطر بودن آن را تضمین نمی‌کند.
  • سودیم لوریل اتر سلفات (یا سودیم لورت سلفات)
این ترکیب یک افزودنی کیمیایی که از روغن نارگیل به دست آمده است و برای نظافت کردن و کف کردن، در محصولات مو استفاده می‌شود.
پروسه  اتوکسیلاسیون که در تولید لورت استفاده می‌شود، موجب تولید محصول جانبی به نام ۱ و ۴ دیوکسان می‌شود که ترکیبی سرطان‌زا است.
 بسیاری از شرکت‌ها این ترکیب را با آمونیم لورت سلفات جایگذین کرده‌اند، که موجب برطرف شدن مشکل نمی‌شود.  برای پرهیز از این ماده بر روی بر چسب به دنبال گلوکوز و ترکیبات گلیکوزیدی مانند سودیم لوریل گلوکوز یا لوریل گلوکوز بگردید.
  • قطران
قطران به طور رایج معمولا در رنگ موها از آن استفاده می‌شود، به خصوص در رنگ‌ موهای آرایشگاهی.
این ماده یک سرطان‌زای شناخته شده است. استفاده از آن در اروپا بند شده است.
برای دوری از این ماده، اگر موهای خود را در آرایشگاه رنگ می‌کنید، از آرایشگر فهرست اجزای رنگ مورد استفاده‌اش را بخواهید تا تا مطمئن شوید که این رنگ فاقد قطران است.
  • فارمل دیهاید
فارمل دیهاید یک محصول جانبی ترکیبات کیمیایی به کار رفته در صاف‌کننده‌های مو-متیلن گلیکول یا فرمالین- است، به خصوص در محصولات آرایشگاهی است، از جمله در روش صاف کردن موی برزیلی.
 سرطان‌زایی این ترکیب در انسان به وسیله سازمان بین‌المللی تحقیقات سرطان تأیید شده است.
برای اجتناب از این ماده، از صاف کردن موهای خود در آرایشگاه‌ها، به خصوص از روش کراتینه کردن موی برزیلی پرهیز کنید.
منبع: The Guardian
 
Copyright © 2013 وبسایت دوكـتوران افغانستان
Distributed By Free Premium Themes. Powered byBlogger